Descriere
Ulei de migdale dulci
Din sâmburii fructului se obține ulei de migdale dulci.
Uleiul de migdale dulci este unul dintre cele mai folosite uleiuri vegetale în aromaterapie. Constituie o bază purtătoare excelentă pentru diluarea uleiurilor esențiale. Are un miros foarte slab, aproape imperceptibil, așadar nu modifică aroma uleiurilor esențiale. Nu este prea consistent, lipicios sau greu, deci senzația pe care o lasă pe piele este una plăcută.
Migdalul este un copac cunoscut încă din antichitate și este cultivat de mii de ani. Grecii sunt cei care au adus migdalele în Europa de Sud. Fructele migdalului seamănă cu niște caise verzi mici. Uleiul, extras prin presarea la rece a sâmburilor fructelor, este de culoare galben pal. Are un miros delicat și este bogat în vitamine și acizi grași nesaturați.
Proprietăți:
- potrivit pentru toate tipurile de piele
- benefic mai ales pentru pielea sensibilă
- emolient și hidratant excelent
- ajută la calmarea mâncărimilor provocate de eczeme și psoriazis
- reduce inflamațiile
- hidratează pielea uscată și îmbătrânită prematur
- calmează arsurile provocate de expunerea la soare
- excelent pentru părul uscat, care a fost tratat termic sau expus prea mult la soare
- poate fi folosit în procent de 100% ca bază purtătoare pentru diluarea uleiurilor esențiale (nu e necesară combinarea lui cu alt ulei vegetal)
Uleiul de migdale dulci este considerat un ulei foarte sănătos. Poate cauza reacții alergice unor persoane care sunt alergice la nuci sau oleaginoase. Înainte de utilizare, se recomandă a se efectua un test pe o mică porțiune de piele, de obicei partea interioară a antebrațului.
Există și ulei de migdale amare, care este considerat ulei esențial. Acesta este întrebuințat pentru parfumul său și nu rezistă prea mult pe piele. Nu se folosește însă niciodată în aromaterapie, deoarece este toxic. În timpul extracției, există riscul de a se forma acid prusic, care este foarte toxic.